„Powinno się być dobrym jak chleb. Powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się jeśli jest głodny”. Te piękne słowa świętego brata Alberta towarzyszyły naszym uczniom podczas realizacji projektu edukacyjnego „Wyrzuć do kosza stare przyzwyczajenia. Myśl ekologicznie i nie marnuj jedzenia”. Od 28.10.2019 r. do 31.10.2019 r. cała społeczność szkolna, podczas zajęć praktycznych, doświadczeń, poszukiwała odpowiedzi na pytanie jak powstaje chleb, z jakich ziaren mamy mąkę, jaką drogę musi przebyć ziarno, aby powstał pachnący bochenek. W trakcie realizacji projektu uczniowie dowiedzieli się jak powinna wyglądać zrównoważona i zdrowa dieta oraz jak ważny wpływ na nasze zdrowie ma aktywność fizyczna. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem pracowali nad globalnym problemem, jakim jest marnowanie żywności. Wykonali plakaty informujące o sposobach zapobiegania wyrzucaniu jedzenia. Podsumowaniem projektu była biesiada dla całej społeczności szkolnej „Święto Dobrego Chleba”. Na odświętnie nakrytych stołach, przyozdobionych w wianki jesienne wykonane przez uczniów, każdy mógł znaleźć zdrowe i smaczne przetwory z babcinych spiżarni, różne rodzaje chlebów upieczonych przez klasy i uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej oraz staropolski smalec od naszych pań kucharek. Miła atmosfera, stoliki ustawione jak w prawdziwej restauracji, pyszne i zdrowe pokarmy sprzyjały integracji i zacieśnianiu więzów przyjacielskich. W projekt, każdego roku, angażują się rodzice i dziadkowie uczniów, którzy dbają, aby stoły biesiadne obfitowały w zdrowe smakołyki.